Chyba ciężko byłoby znaleźć osobę, która nie lubi dobrego jedzenia… Każdy z nas ma jednak swoje ulubione potrawy i składniki oraz połączenia smaków, które preferuje. Nie warto jednak zamykać się na nowości – doskonałą okazją na poznawanie nowych kuchni jest podróżowanie. W końcu kuchnia danego regionu to także część kultury i tożsamości kraju, prawda?
Chcesz odkrywać nowe smaki? Podróżuj!
Zagraniczne wyjazdy to doskonała okazja na próbowanie regionalnych potraw. Nawet najlepsza restauracja zagraniczna nie zastąpi kosztowania specjałów w danym miejscu, dlatego podczas podróży wybieraj również mniej znane bary. Miejsca nastawione na obsługę mieszkańców, a nie turystów potrafią często oferować naprawdę wyjątkowe potrawy kuchni regionalnej. Świetnym sposobem na odkrywanie nowych smaków są wyjazdy na kursy językowe. Dzięki temu nie tylko uczysz się języka obcego i jednocześnie sprawdzasz swoje umiejętności w praktyce, ale również masz możliwość wypróbowania lokalnych przysmaków.
Czego warto spróbować podczas podróży do Hiszpanii?
Od czego zacząć? Zamów w barze patatas bravas, czyli odpowiednik frytek. Smażone ziemniaczane kosteczki z pikantnym sosem będą doskonałą przystawką. Jako dodatek do dań polecane jest także chorizo, czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa o bardzo charakterystycznym smaku. Następnie poproś o paellę – najlepszą zjesz w okolicy Walencji. Skuś się na wariant z owocami morza, które w Hiszpanii są naprawdę przepyszne. A skoro już o owocach morza mowa, nie zapomnij o kalmarach – smażone w głębokim tłuszczu i skropione sokiem z cytryny smakują naprawdę wybornie. Jeśli masz ochotę na zupę, skosztuj gazpacho, czyli odmiany chłodnika. Na deser wybierz słodkie churros, nazywane też hiszpańskimi donutami. Nie zapomnij o pysznym winie! Choć smaki Hiszpanii możesz próbować odtworzyć w zaciszu własnej kuchni, to jednak potrawy przyrządzone na miejscu posiadają wyjątkowy, niepowtarzalny charakter – nie zwlekaj zatem z wyprawą po nowe smaki!